Friday, April 30, 2010

Katanye.., dulunye.., tetibe je...skrgnye.. & nantinye...

KATANYE...dia cintakan aku..emmm..iye ke?? kengkadang rase iye..kengkadang mmg rase iye jgk pun..ahaksss..apehal le kpale aku ni sengal sgt (tp kengkadang le..)..katanye dia nk aku jadi suri hidupnye..emmmm tapi aku kate, x mau sbb aku x nk le jadi 'suri'..(ehhh tetibe je tingat 'pau suri'..cite misteri nusantara tu..igt lg ke??)..smbung lg..x mau le jd suri, aku nk jadi aku..ifa (bkn nama sbenar..cam kisah benar plk eh! tp memang le,pelik tp benar)..
 
DULUNYE..aku sengsorang je (dan dgn ank2 aku le)..ade gak pakwe ngorat aku (walaupun aku bkn le cantik pun, spare tyre pn blipat2 cam Dak Lebor tu)..hehehe..so aku wat dunno je. kt dia..dulunye aku maleh nk layan dia sbb aku x minat org kje tentera (ahaksss..lagi2 tentera darat..lg le aku 'anti'..ye la aku mmg 'anti' & aunty!)..dulunye aku cam kerek sgt dgn dia (jual mahal le katakan!)..dulunye dia 'buzz' aku pun aku wat 'dek je (smbil layan pakwe lain..hehehe-korang tau le kan aku jpe dia kat ne..hehehe-pecah rahsia aku!)..dulunye dia bile dia pggil aku 'syg', aku kata 'ehhhh! ape hal le pggil aku cenggitu! aku bkn syg dia pun! ishhhh kengkadang naik rimas pn ade..dulunye dia call aku berkali2 pn kengkadg aku x jwb (alamak..jgn marah eh!)..

TETIBE JE..dia mendiamkn diri..GLUUUPPPPP! dlm ati aku tetibe je..aikkk rase sunyi nye..sms pn dh x dgr lagi..call ape tah lg..on9 pn idok le lagi...HUarrggggHHHHH!!! knpe niiii???? tetibe je, aku jadi ntah ek..rindu ke?? (iyolah tu-maleh nk ngaku!)..pdn muka aku kerek sgt! ahaksss...tetibe je, aku tebalkan kulit muka aku (ah! peduli hape, bkn dia nmpak pn!) dgn pcaya x pcaya, aku sms dia ---> hahahaha!!! br tau! aku kate, gi mane? lama x dgor cite..kte tingat kt awk (x mau le kate rindu, bior kate tingat cukup le..) bnyknye aku kasi dia 'test' ..bnyknye aku 'dera' dia..ahaksss! sorry ek! (abih le pecah rahsia ku lg)..tp dia bjaya tembusi smua 'test2' tu..Alhamdulillah..n aku pn trima dia bile dia proposed aku jadi 'suri'..iye la, aku trima le..suri pn suri la!

Dan smpai le aku kt peringkat ni..SKARANGNYE..aku syg dia..(alamak malu aku---->blush2) ..skrgnye aku bahagia bsama dia yg skrg ni jadi tunang aku dan bersama ank2 aku..Alhamdulillah..skrgnye..aku mnunggu hari bahagia..kire counting days le ni ;) ..skrgnye aku pasti dia mmg sygkan aku..tapi..

masih ade tapi lagi..NANTINYE..besar sgt harapan aku pd dia..nantinye aku hrp kami trus bahagia smpai ke syurga..amin..nantinye, aku hrp dia trus cintakan aku..nantinye, aku hrp dia dpt jadi DD yg tbaik buat ank2 walaupun dia bukan DD diorg yg sbenar..nantinye, aku hrp dia dpt jaga & bimbing kluarga kami sebaik2nye..nantinye, smoga cinta, kasih & syg kami abadi selama-lamanye biarpun kami cuma tinggal nama sj nantinye..amin.
 
 








 
 
 


Thursday, April 29, 2010

meh kte main TAG Telepon Karat!!!

well frenss..walaupun akak unwell today, tapi akak gagahkan gak diri sbb dh ktagih blogging ni..so sambil2 wat blogwalking td, akak ade tfikir nk wat game ni..bkn ape, sesaje nk kenal2 n rapatkan lagi silaturrahim dgn smua kengkawan bloggers..

Ok gamenye cam ni..akak masukkan gambar kt cni & akak wat intro nye..intro nye cenggini..
(kne masukkan intonasi dgn betul..br feel ble baca)..kire cam ptandingan bcerite la..

      Dalam sebuah kampung, yang namanye Marangprapukepundenparangskeper, ade seorg budak pengembala kamben yg bdnnye ala2 bb michelline..namanye Lebor..



"Hi nama saya Lebor!'

Dak Lebor ni bela mcm2 menatang, tp dlm bnyk2 menatang ini le haiwan kesayangan Lebor, iaitu seekor lembu..namanye Lanznunz..



Pada suatu hari, Lebor telah mendapat undangan dari ketua kampung sbelah, iaitu Kentut Bdengung untuk membawa si Lanznunz menghadiri satu interview di sebuah Circus..




sesampai di Circus tersebut...(mulakan cite anda di sini...)

1. Part AIE.. http://aie89.blogspot.com
2. Part ....
3. Part ....
4. Part ...
& so on...

(bile pass tu jgn buang List ni senang nk keep track..ltk skali URL nti senang akak nk trace blk & compile)

TLG SAMBUNG 'DAK AIE' sbb smlm dia TAGGED akak kan..so arini akak kasi'phargaan' kt dia..hehehe..so Dak Aie nanti paskan la pd sape2 & smpai le at least 10 org (lg ramai lg bgus)..gambor x terhad nk letak 1 ke, 2 ke..sribu ke..suke ati kome le.. (lg lebih, lg bgus)..n dari ctu kte tgk cite ni kombangnye (ade ke sekombang bdn budak kt ats tu..) sampai ke mane kalo dikompile kan..kot2 le bole wat short story book & menang story-telling contest ke..hehehe..so ape lg..sileee oooo sileeee...


Wednesday, April 28, 2010

ohhhh tidak!!! akak kne TAG dgn Dak AIE!!!

oohhhh akak telah di TAG!!! 

Rule 1 #
1. go to your photo files, select the 8th photo folder

Alamak!!!..ni dari Personal Collection aku!! hehehe..tp memandangkan akak sporting so akak layan jek la..hehehe..


2. select the 8th photo from the folder


hehehe..gambor ni mengingatkan akak pd 'dia'! hehehe..storynye..jap gi kte gi bab yg sterusnye..

3. post along with the story behind it

gambor ni akak amek time moroyan perasan ayu..hehehe..al-maklum adik bradik almari sbb br je amik contact lens baru le katakan..so snap2 le gambor..pueh2 pose sane cni..yg melambaknye cam kurang comei so gambor ni kire terpaling comei le jgk walaupun dh mmg comei..akak nk menunjuk kat 'dia yg mata akak pn cokelat mcm 'dia''..ahakss (sape lg nk puji kalo bkan akak! tp kengkadg tu pakwe akak slalu puji gak-emmm bodek kot) ahakksss!!!



4. then challenge 8 blogging friends to do the same
Ha!!!!! part ni yg akak suke..dlm kepala hotak mmg dh set nk tag sume nama2 kt bwh ni..hehehe..bior padan muko..hehehehe..
1. captain88 (sbb ko captain so ko kne jg kepala rombongan-ahakss!!)
2.  nourul
3. ellis kacak
4. MR. yaZoO
5. inumatin
6. Blues Riders
7. ady
8. stoberycicahracon

***pueh ati akak..kalo boleh nk boh smua skali..bior pdn muka smua..hehehe..tp limit 8 jek..ngeh ngeh ngeh..
Rule No 2 #
pick both the right and the left photo of your eight photo from that folder


 Ni rightnyer..


Ni leftnye..


 

Tuesday, April 27, 2010

contoh ayat2 mengorat zaman IT!!

ehem..ade yg ckp blum ade jodoh walaupun umur dh nk dekat2 senja..so, sbelum trus masuk isya', akak kt cni nk bagi tips2 yg akak google smate2 utk tulun kengkawan yg katanye x pndai2 mengorat..zaman skrg ni org dh x guna 'taktik lama' contohnye bile dok kt stesyen bas buat2 tanye jam pukul brape sbb dh tentu kt stesyen bas tu bukan awek/mamat tu sorg je yg pkai jam! 
Silap2 awek/mamat tu x jwb tp nyah yg bdiri kt sbelah pulak tlebih prihatin..ahaksss!! br tau! So, ayatnye akak dh kasi, blk praktis hafal n cari yg mane bkenan & bole try le ayat yg akak list kt bwh ni..untung2 dpt ngorat minah@mat saleh sbb yg akak kasi ni smua omputeh..hehehe..jgn le pulak tsilap ayat kang x pasal2 ade yg kne mkn penyapu..hehehe..tapi buat sesape yg tlebih pndai 'mengayat' tu, dah x yah le lagi..(dah mmg sedia maklum dgn bakat tpendam awk tu!) ;)   



·        Did you fart? Because you blew me away

·        Do you have any raisins? No? How about a date?


·        Are you smoking? (No!) Oh, yes you are!


·        I know I'm not a grocery item but I can tell when you're checking me ou


·        Were you arrested earlier? It's gotta be illegal to look that good.


·        Do you know what'd look good on you? Me.

·        It's not my fault I fell in love. You are the one that tripped me.

·        There's just one thing your eyes haven't told me yet.... you're name.

·        You can fall off a building, you can fall out a tree, but baby, the best way to fall is in love with me.

·        I have never had a dream come true until the day that I met you.

·        Do you have a Band-aid? Because I just scraped my knee falling for you.

·        If you were the new burger at McDonalds you would be the McGorgeous!

      pssstttt..so kalau dh bjaya ngorat tu, akak x minta pengeras, cuma jgn lupa jemput akak mkn kenduri je..hehehehe..

(dicedok dari funny-pickup-lines.com)

Monday, April 26, 2010

ade aku kesah????

emmm..mlm ni rase bsemangat sbb bile buka je akaun walaupun sikit tp hasil penat lelah bkwn dgn bloggers smua, ade le gak pekdahnye dari aku dok mlepak bgosip, mengata, mngutuk & me.., me.., me... yg seumpama dgnnye..cuma menambahkan dosa aku yg sedia ada..hehehehe..Alhamdulillah..memula x le caya sgt & rase cam pe bende le diorg di buat internet marketing le ape le..satu haprak pn aku x fhm..ish3X..bab2 komputer ni mmg le slow sket aku ni..yg aku tau, ym, ym, & ym..hehehe..itu pn sbb cik abg dok jauh so, ym je la..hehehe..now sjak mceburi bidang ni baru le beberapa hari..fuhhhh aku pcaya blogging ni mmg bole buat 'RM'..walaupun aku x le skaye ke setarap lg dgn RM@Redmummy tu..tapi syukur2..rezeki masing2 ade!!! so buat frens bloggers smua..alang2 menyeluk pekasam biar smpai ketiak masam (ketiak sape tu ek?? 4 sure bukan ketiak aku le! ;) ) ..meh kte blogwalking & follow memollow satu sama lain..itu le kelebihan berblog ni ye..dpt kengkawan & at the same time menambahkan pendapatan..SYUKUR ALHAMDULILLAH!!!!



Sunday, April 25, 2010

wanna try this amazing weight loss plan..it works!!!

AMAZING WEIGHT LOSS PLAN

A man calls a company and orders their 5-day, 10 lb. weight loss program.
The next day, there's a knock on the door and there stands before him a voluptuous, athletic, 19 year old babe dressed in nothing but a pair of Nike running shoes and a sign around her neck.
She introduces herself as a representative of the weight loss company.

The sign reads, "If you can catch me, you can have me."
Without a second thought, he takes off after her.

A few miles later huffing and puffing, he finally gives up.

The same girl shows up for the next four days and the same thing happens.

On the fifth day, he weighs himself and is delighted to find he has lost 10 lbs. as promised.
He calls the company and orders their 5-day/20 pound program.

The next day there's a knock at the door and there stands the most stunning and beautiful woman he has ever seen in his life.

She is wearing nothing but Reebok running shoes and a sign around her neck that reads, "If you catch me you can have me."

Well, he's out the door after her like a shot.
This girl is in excellent shape and he does his best, but no such luck.

So for the next four days, the same routine happens with him gradually getting in better and better shape.
Much to his delight on the fifth day when he weighs himself, he discovers that he has lost another 20 lbs. as promised.

He decides to go for broke and calls the company to order the 7-day/50 pound program.

"Are you sure?" asks the representative on the phone. "This is our most rigorous program."

"Absolutely," he replies, "I haven't felt this good in years."

The next day there's a knock at the door; and when he opens it he finds a huge muscular guy standing there wearing nothing but pink running shoes and a sign around his neck that reads,

"If I catch you, you are mine!!!"

He lost 63 pounds that week. 

(found dis story @onlyfunnystories.com..jgn marah haaa!!! ) ;)

Saya nk kurus! Nak kurus! Nak kurus!!!

Wow! look at the Heading! i'm not sure whether it's impossible or not but wat i'll do is work for it and hopefully i can c the result soon! just give me few months to put down some kilos and the target is to reduce 15kgs..yes, positive!!! ahakssss..i tried so many things before, cutting my eating habits as sumtimes, dun say sumtimes la..'most of the time' is the correct word (ahakss) i hardly control my apetite..dats y my bf sumtimes keep laughing at me! ahaaaa..but dis time, darling..im gonna make it..seriously! i knew i can do it, its just dat im tooooooo lazy to go for excersise..i went for slimming, sauna and etc but no continuous efforts! So now, lets see ape yg i buat smlm smpai blk2 letih, sakit kaki & badan2 smua & sampai x sempat nk update my blog..hehehe..

Morning akak kjutkan kids..diorg happy sgt le igt nk pegi jln2 (act mmg betul pn nk pegi 'jln') hahaha..) just wait n c no, angels! Mama nk keep fit so u olls kne le 'bkorban' utk mama..hehe..so i went to Youth Park..well, actually im regular there but then lately was quite bz so x de masa sgt nk pegi (act malas tp x nk le ckp malas kan! hehe..alasan, alasan..) morning2 dh rmai sgt org..so i jogged n jln2 kt padang bout 4 rounds (by 2 rounds my angels dh penat n minta nasi! ahaksss..cian diorg) i asked them to stop & duduk kt bench while i finished lg 2 rounds..yesssss..berjaya akhirnye!!!! peluh bjurai2 (act rase best kluar peluh ni but kdg2 mmg le malas nk gerak body kan! hehe) then kids dh mrungut minta bw ke tmpat pmainan..the best thing about dis Youth Park is tempat ni mmg sesuai utk the whole family members kire cam all-in-1..while the adult is exercising, kids bole main2 kt cni..


 (gambar ni akak amik dari penang-traveltips.com sbb tlupa nak amik gambor kt entrance Youth Park tu)


kat cni le akak jogged smlm pdgnye luas gak..kengkadang org buat main bola, so kire besor le..dpt 4 rounds pusing so tau2 je la camane bpeluhnye kan!


kimi & kakak punye turn pulak 'melepas geram' kt mama dia..hehehe..(after main & penat minta nasi le..ape lg..hehehehe)



for those yg suke jungle trekking tu, kt cni ade trail utk yg gemarkan aktiviti yg lebih lasak & penuh kesabaran..hehehe..yg ni akak kureng le sket! hehehe..



lepas berjogging akak guna out-door fitness equipment utk lower part body..hehehe..(pssssttt..akak ade masalah kt lower part body..so kne focus kt ctu lebih le)




emmm..gambar ni sesaje je akak masukkan skali sbb mane le tau sesape yg blum pnah ke sini so tempat ni mmg le sesuai utk the whole family dtg pagi2 or petang2 dgn suasananye yg 'fresh and green'

tgh bpeluh n slekeh gile2 ni but rase lega & akak nk balik dah time ni..nampak x pebezaannye?? hehehe..yg kurus nye for sure 'rambut' le (bak kata my 2nd boss..hehehe)
Smlm tgh bjoging2 tetibe je cik abg sms tanye yg "dh kurus ke??" ..hehehe..soalan cepu yg nk kne cepuk tu! ok, fine..x pe2 akak trus jwb, well u look n c later & dun b jealous kalau i kurus, u pulak jgn risau ye..hehehe..(dia x kasi guna short cut act akak mmg nk pegi slimming but katanye smua tu kjap je..so dats y i chose this way, bole sihat kan badan anyway!) and  here map utk sasape yg nak bkunjung ke Youth Park ni, so sile ooooo sile...

map ke Youth Park/Taman Belia Perbandaran Pulau Pinang
Harini kejap lagi rase dah tau ape aktiviti yg nk dibuat kejap lagi..well, will update u olls & for sure kire aktiviti sihat le skrg ni..ahaksss..so, c u olls next time in my next post, InsyaAllah..tata titi tutu...wsalam!


Friday, April 23, 2010

Story of "Love & Time"

Once upon a time, in an island there lived all the feelings and emotions : Happiness, Sadness, Knowledge, and all of the others, including Love. One day it was announced to them that the island would sink! 
So all constructed boats and left. Except for Love.

Love wanted to hold out until the last possible moment.

When the island had almost sunk, Love decided to ask for help.

Richness was passing by Love in a boat. Love said,
"Richness, can you take me with you?"
Richness answered, "Sorry Love, I can't. There is a lot of gold and silver in my boat and so there is no place here for you."

Love next asked Vanity who was also sailing by. Vanity was also ready with the same answer.
"I can't help you, Love. You are all wet and might damage my boat," Vanity answered.

Sadness was close by so Love asked, "Sadness, take me along with you."
"Oh . . . Love, I am so sad that I need to be by myself!", sadness said in a sullen voice.

Happiness passed by Love, too, but she was so preoccupied with her happiness that she did not even hear when Love called her.

Suddenly, there was a voice, "Come, Love, I will take you." It was an elder. An overjoyed Love jumped up into the boat and in the process forgot to ask where they were going. When they arrived at a dry land, the elder went her own way.

Realizing how much was owed to the elder, Love asked Knowledge another elder, "Who Helped me?"
"It was Time," Knowledge answered.
"Time?" thought Love.
Then, as if reading the face of Love, Knowledge smiled and answered,

"Because only Time is capable of understanding how valuable Love is."

Thursday, April 22, 2010

shall i give up???? hmmmm...

...baru je nk update blog ni tetibe je settings smua lari..huh???? mane pegi link2 smua? mane pegi gmbor my angels? my adv? my gadgets? smua hilang???? knpe? pegi mane smua?? adehhhhh..penat aku godek2 blog aku, dari satu template ke satu template aku tukar, bile tukar yg classic appear plk smua tu, tp ble tukar layout yg 'cute & ceria' ni, preview blk..hilang lagiiiii..arggghhhhh!!! tensen akak!!! tinggal jap, then fikir2 blk, xkan nk delete je blog nih & buat lain smate2 sbb tu kan! so pujuk ati sendiri..mesti bole punye, 'pelan2 kayuh'..sure bole, godek punye godek..rupe2nye 'alignment' post2 akak 'lari'..ahakssss..rase happy nye bkn main ble my blog kmbali normal..senyum, sengih smpai ke tinge rasenye..hehehe..tu le psl org ckp 'dun ever2 gv up' sbb sumtimes benda yg simple tp kte rase cam complicated & x nk buat dah..actually kne try an error n keep doing br le kte bole blajar dari kesilapan, yes akak tau akak betoi bab tu! (ahaksss) so mlm ni x sia2 gak, akak dpt satu pengajaran n blajar 1 lg ilmu walaupun x le besar mane, tp yg penting tetap ILMU! so next time kalo tjdi cenggini kt frens2 akak, dpt le akak tolon diorg.. :) so moral of the story is: KEEP ON TRYING WALAUPUN KTE RASE CAM DH X DE CARA LG..cool down a bit then continue le try lagi..insyaAllah kte akn bjaya!


Maher Zain - For the rest of my life

"This song is specially dedicated for HIM..thank you Allah for giving me the best gifts in my life, kids & HIM.., Alhamdulillah..and now i believe in love, once again"

celoteh pagi hari..

Salam sahabat2 smua..smlm akak kurang sihat..blk2 je trus telan ubat & tertdo smpai le ke pg nk pegi kje..hmmm..rugi rasenye sbb nk dpt nk update blog nih...bgun pg ni masih lg trase penangan dek ubat tu, kpale masih lg 'ting-tong' hehehe..tp kne le gak pgi kje sbb dh sihat..apepun, Alhamdulillah, syukur! pagi ni actually nk menulis tentang topik lain, tapi bile cek2 email, rase tertarik dgn email yg diforwardkan  dari sahabat akak (hehehe..bhase 'manglish')..mmg menarik perhatian dan rasenye elok utk dijadikan iktibar utk sahabat2 dan diri akak sendiri..ye la, kdg2 kte 'terlupa' so elok2 le sama2 ingat mengingatkan..so hrp smua sudi meluangkan masa baca ttg email dari sahabat akak ni..


ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?


Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.
“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.
“Mengapa?” balas saya.
“Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.”
Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?
Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, “kakak punya berapa orang anak?”
Sengaja saya bertanya soal-soal “di luar kotak” agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
“Oh ramai encik…”
“Bagaimana dengan anak-anak kakak?”
Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
“Kakak, boleh saya bertanya?”
“Tanyalah encik…” ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.
“Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang “menjadi” dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?”
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, “antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?”
Dengan cepat kakak itu menjawab, “hati ibu encik… tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!”
Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
“Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran…” kata saya perlahan. Hampir berbisik.
“Maksud encik?”
“Allah telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.”
“Tidak pernah saya terfikir begitu encik…”
“Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.”
“Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?”
“Maksud kakak?”
“Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?”
“Itulah yang saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!”
Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
“Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita…”
Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
“Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?”
Kakak itu tersenyum dan berkata, “tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.”
“Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?’
“Pasti ada! Insya-Allah.”
“Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita… Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.”
“Subhanallah!”
“Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.”
“Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?” tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.
“Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!”
“Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.”
“Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.”
“Maksud encik?”
“Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting… hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.”
“Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!”
Giliran saya pula tersenyum.
“Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja… pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back… Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!” terang saya panjang lebar.
“Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?”
“Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our “ceo”, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan…”
“Maksud encik?”
“Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.”
“Kenapa?”
“Kita akan sakit jiwa!”
“Kenapa?”
“Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur,” balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Quran.
“Tetapi Allah tidak berhenti memberi… “ kata kakak itu perlahan.
“Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi… Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?”
“Ah, kita terlalu ego…”
Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa “diperingatkan” semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan… orang ikhlas tertindas?


so..bile dh baca hrp kte fhm dan sentiasa sabar dgn ape juga ujian yg Allah beri..dan smoga kte beroleh rahmat dari smua ujian tersebut..yg penting kte cekalkan hati menerima dan kte harus igt setiap ujian yg Allah beri adalah kerana kte insan yg terpilih utk menerima ujian tersebut dan Allah lebih mengetahui bahawa kte 'MAMPU' untuk menghadapinya..itu yg akak buat slame ni dan Alhamdulillah..walau rase 
down' cmane skalipun, insyaAllah satu saat ble terfikir hal yg tsebut, kte akn cpt2 tsedar dan menerima sgala ujian tersebut dgn hati yg terbuka dan lebih bsemangat..InsyaAllah akak doakan kte smua tenang mhadapi segala ujian Allah..tak kire lah dari segi ape skalipupn..Amin.

Tuesday, April 20, 2010

Adakah si dia adalah Mr/Ms Right untuk anda??

emmm..mlm ni tetibe je akak rase mlm yg agak melankolik..ahaksss..tlebih feeling sudah..so di cni akak nk give some questions la n u olls bole answer it sendiri dlm hati le or kalo nak, bole amik kertas coz ade gak score or peratusan yg kne kire..tapi kalo dh pndai congak tu kire x de masalah le..hehe..

So stelah beberapa lama anda berdua anda dpt rasakan wujudnya satu perasaan yg dinamakan 'CINTA'..tapi adakah si dia adalah yg tbaik utk anda? kt cni akak sertakan LOVE TEST  yg anda bole jwb utk membantu anda lebih mengetahui atau mengenalpasti adakah si dia betul2 sesuai dgn anda..(ini adalah sbgai pnduan..tiada kne mengena dgn yg idup atau yg telah tiada..hehehe) jwb 'Ya' atau 'Tidak' utk stiap soalan..ready, get set, go!!! ahaksss...

1. Adakah anda berdua serasi dlm kebanyakkan perkara yg sukar anda temui ketika bsama org lain?

2. Adakah anda menghormati si dia sbagai seorg individu - walaupn jika anda tidak mempunyai sbarang hubungan dgn si dia?

3. Adakah anda merasakan yg si dia benar2 cintakan anda?

4. Adakah anda bangga dgn si dia? (dlm ape2 segi skalipun)

5. Adakah anda mengimpikan mempunyai cahayamata sama sepertinya suatu hari nanti?

6. Adakah anda dapat membayangkan anda dan si dia menghabiskan masa dan bahagia bersama seumur hidup anda?

7. Adakah dia menghormati anda dan menerima anda seadanya dan tidak cuba menjadikan anda seorg yang sperti yang dia inginkan?

8. Adakah dia bangga bcerita mengenai anda di hadapan kawan2nya dan semua tentang kebaikkan anda?

9. Apabila anda berada dlm kesusahan, adakah si dia akan sedaya upaya membantu?

10. Adakah dia suka membuat sesuatu yang unik/kreatif untuk mengejutkan/menunjukkan dia syg dan cintakan anda yang sesekali tidak akn dia buat pd org lain?

..emmm so apakah jawapan anda?? kt cni akak juga sertakan score2 dan anda bole menilainya bpandukan score di bawah..(diingatkan skali lg, smua ni cuma skadar panduan..)

Sekiranya 'Ya' adalah..

A. 80%-si dia adalah pilihan yg tepat dan ada berdua mmg ada chemistry..hehehe..tahniah!

B. 60%-si dia adalah lelaki yg baik utk anda tetapi belum pasti adakah si dia adalah yg tepat utk anda..cuba cari lagi keserasian..good luck!

C. kurang dari 50%-si dia kurang menepati diri anda..soal cinta adalah untuk slama-lamanya dan kebahagiaan adalah perkara paling penting dlm setiap kehidupan..so anda perlu mencari kebahagiaan kerana anda tidak akan dpt hidup tanpa kebahagiaan..

tentang akak plk..hehehe..semoga kali ini pilihan akak adalah tepat..amin..




Ungu feat. Rossa - Tercipta Untukku (HQ Audio/Video)

'idea & tips..'

..dari pg smpai ke mlm n trus bw ke pagi smula mmg bnyk sgt idea yg tfikir sambil mengemas rumah, sambil drive tadi..emmm..tapi cuma x bkesempatan nak update je..hehehe..al-maklum le smlm ahad, so memacam le aktiviti yg nk dibuat with my lovely angels (outing le, ape lg)..tetibe je ble dpt peluang mngadap 'lappy' ni smlm, so saje visit blog 'redmummy'  (her blog is Sooo Hot!! ahakss-congrats!) tbaca ttg latest post from reader dia yg ngadu ttg 'suami x guna'..so i dropped a comment..sdap je menaip sedar2 je ble post skali pnjang le pulak..hehehe..nk wat cmane tgn ni mcm mulut le jg, susah nk brenti kalau dh dtg idea..tu le sbb nk berblog ni..hrp2 dpt le org lain manfaat dari pengetahuan aku..dah lps je komen kat sane smlm tetibe je mata ni berat le sgt..so, x le juga update blog aku..so pg ni, ade topik yg mmg bermanfaat utk tatapan smua wanita2 yg dah berkahwin, yg belum berkahwin atau yg nak berkahwin smula (mcm akak insyaAllah)..topiknye ialah

"BAGAIMANA MENJADI ISTERI IDAMAN"


Berikut adalah tips yang telah disarankan oleh pakar motivasi kita yang terkemuka  iaitu Datuk Dr Fadilah Kamsah, yang dipetik dari majalah jelita. InsyaALLAH tips-tips yang disarankan ini dapat memulihkan hubungan suami isteri..

Tips ini khas buat si isteri (ape salahnye kalau kite pbetulkan diri kite dulu then nanti kite tgk ape reaksi si suami)..bukanle pndai sgt, akak pn nk blajar dari kesilapan masa lalu..mane tau after dis, kalau dh jodoh kan..hehehe..

1. Apabila berbual becakap atau berbincang, gunakan hubungan mata, gerak hati, pegang tangan erat-erat, duduk rapat-rapat, baring bersama dan bernafas serentak, ajak atau biarkan pasangan anda berbaring di atas ribaan. (jgn le malu2)

2. Cuba masak yang paling sedap unutk suami setiap masa. Usah paksa suami komen apabila dia hanya berdiam diri. (Akak highlight kan kt CUBA tu bukan ape, kalo x cuba, bile lg nak cuba kan! asik mkn ns kedai je..lama2 pokai le jg suami..hehehe)

3. Temankan pasangan apabila melakukakan kerja bersendirian pada waktu malam. (tlg2 le picitkan dia kot2 le penat ke ape ke..buatkan air at least..ksian dia bjaga nak buat kje cari duit utk ank & isteri)

4. Letakkan barang-barang keperluan suami di tempat lazim agar mudah dia mendapatkannya. (so x de le dia klam kabut esok pgnye..kalo dh klam kabut tu tau2 je la, hangin pn satu bdn je rase..hehe)

5. Tolong bawa barang walaupun suami kita mampu membawa semua. (yg kte mampu je le..yg berat2 tu jgn le..kang kte pulak masalah)

6. Bacakan berita yang menarik perhatian pasangan atau buat keratan berita yang disukainya daripada akhbar atau majalah.

7. Megemas tempat tidur umpama baru kahwin. (haaa!!! ni akak suke! biar wangi, cadar kne tukar kerap2..jgn le smpai dh siap peta malaysia baru nk tukar..x pyah, skrg ni dh ada GPS pn, so x yah susah2 nk simpan peta kt ats bntal)

8. Ceritakan karenah anak yang membuatkan anda gembira atau geli hati kepada pasangan.

9. Usah dera pasangan secara fizikal atau batin (kot2 le wife tu ada 'black belt kaler biru' tp jgn le kasar dgn suami, dosa tau!)

10. Tunjukkan minat mengenai perkara yang dilakukan pasangan, kerja yang dibuat dan orang yang
ditemui. (haaa! ni kne kepoh sket..hehehe fhm2 je la..tp ade batasnye..jgn over ye dek non!)

11. Apabila pasangan kurang sihat, beri perhatian sewajarnya. Manjakan pasangan seperti kita memanjakan anak. (ni yg plg penting bg akak! lelaki mmg suke dimanjakan walaupun bdn besor cam gajah tapi mmg sifat manja tu ada pd stiap lelaki..so kne pndai2 tackle..jgn le mulut tu asik nk kata 'mengada2' ke ape..(gajah tu, cuma perumpamaan je..hehehe)

12. Beri tindak balas positif apabila mendegar pasangan bercerita. (tunjukkan yg anda pndengar yg baik dan tunjukkan minat pd stiap yg diceritakan-barulah ada interaksi 2 hala, jgn smpai lebih2 kang jd x tentu hala..ahakss)

13. Masuk tidur bersama-sama dengan pasangan. Jika kita ingin tidur dahulu, minta kebenaran daripada pasangan.

14. Salam/peluk/cium dan belai pasangan sebelum bertugas. (ini jg penting, b4 dia pegi kje tu at least siapkan minuman, jgn biar dia ke pjbt dgn tekak kosong..kemudian sbaik sj dia melangkah kluar, doakan pasangan anda 'semoga dia slamat pergi & slamat kembali')

15. Cuba ketawa apabila pasangan buat lawak atau bercerita sesuatu yang melucukan. (jgn le ktawe ble dia cite ttg pkara yg serius, kang x pasal2 dia hangin)

16. Ucapkan terima kasih atas setiap khidmat pasangan.

17. Cari masa untuk berdua-duaan sekali sekala.

18. Berkelah bersama pasangan.

19. Doakan pasangan supaya bahagia di dunia dan akhirat (tanpa pegetahuannya).

20. Pelawa pasangan berjalan-jalan tanpa anak.

21. Cuba berikan apa-apa yang pasangan hajati. (tak smestinya brg..mungkin masakkan ape yg dia suke)

22. Nyatakan yang ada merinduinya bila berjauhan. (perkataan syg mesti diungkapkan..buang jauh2 rase malu, biar seromantik yg mgkin bile anda bsama pasangan anda + agak2 le kalo dpn org lain.. :))

23. Sesekali buat kuih kegemaran suami.

24. Beribadah atau menyertai kegiatan di gimnasium bersama-sama.

25. Usah menghukum pasangan jika dia mengecewakan anda tanpa sengaja. (beritahu mgkin secara sms/nota kecil tmpal di cermin mk-up atau tmpat yg dia mudah lihat)

26. Maafkan pasangan jika dia terlupa buat sesuatu untuk anda.

27. Minta maaf dengan segera jika melukakan hati hatinya. (jgn ego krn ego lelaki lbih tinggi..so mcmane pun, mengalah x smestinye kalah)

28. Cuba fahami pasangan jika dia membangkang atau enggan membantu.

29. Apabila suami minta maaf, terima dengan kasih sayang. Usah jual mahal sangat. Ingat, kebanyakan suami berasa sukar untuk meminta maaf daripada isteri.

30. Pamerkan keseronokan apabila berhubungan intim.

31. Tunjukkan simpati dan bantu pasangan mencari barang yang hilang atau tersalah letak.

32. Nyatakan dengan hikmah kepada suami jika anda tidak mengemari pilihannya seperti pakaian, tempat makan, lauk-pauk dan destinasi percutian. (kne pndai pujuk le..)

33. Berkongsi perasaan negatif dengan pasangan secara terbuka tanpa menyalahkannya.

34. Jangan mengesa suami melakukan sesuatu yang sememangnya ingin dilakukan kerana ini boleh menyebabkan suami tawar hati. (sesetengah org lelaki x suke bile dpaksa..beri kbebasan utk dia melakukan ape yg spatutnye dia buat..)

35. Elak memberi penjelasan dengan panjang lebar. Suami sering melenting apabila isteri “bersyarah” panjang lebar kerana ini menunjukkan seolah-olah isteri tidak percaya pada suami.

36. Elak menjadikan suami berasa tidak mampu, tidak layak dan tidak berkebolehan. (trima lah suami anda seadanya dan fahami keadaan kewangan dan sgala2nya tentang dia..jgn meminta2 apa yg di luar kemampuan suami anda dan jgn biar dia rasa rendah diri..itu akan membuat dia rasa x bguna..itu akan 'menjauhkan' dia dari anda secara x lgsung)

37. Ramai suami seronok dan selesa sekadar duduk bersama isteri. Justeru, isteri perlu sanggup berbual dan bercerita tanpa banyak tindak balas daripada suami.

38. Jangan cabar pasangan

39. Apabila berselisih faham atau bertengkar, fokus pasa masalah yang sedang dibahaskan dan usah ungkit perkara lalu.

40. Beri dan perbaharui kepercayaan kepada pasangan sepenuhnya setiap masa. Jangan suka mengenang rekod lama dan usah melabel pasangan berdasarkan rekod itu.

41. Jangan ingkar mengenai perkara yang telahpun dipersetujui. Pasangan akan berkecil hati jika anda menyatakan persetujuan tetapi tidak bertindak seperti dipersetujui bersama.

42. Isteri mempunyai kelebihan dalam memahami suami. Justeru, jadilah si Kembang Cina. Fahami hakikat bahawa kebanyakan suami mengalami kesukaran memahami isteri. (lelaki amat 'direct' pemikirannya/perlakuannya so kdg2 kte kne cuba2 pujuk diri sendiri..huhuhu..)

43. Ramai suami berasa janggal dan malu menyatakan sayang pada isteri. Justeri isteri perlu membaca perlakuan suami yang menunjukkan kasih sayangnya. Usah paksa suami meluahkan perasaan. Sesungguhnya, “action speaks louder than words”.

44. Cemburu tanda sayang tetapi jangan keterlaluan kerana boleh menyebabkan pasangan anda menjadi rimas dan serba salah.

45. Untuk merangsangkan suami pamerkan kasih sayang dan puji selalu.

46. Elak menasihat suami jika tidak diminta. Isteri meminta nasihat unutk bermanja tetapi bagi suami itu satu kelemahan.

47. Apabila pasangan berkata atau berbuat sesuatu yang menyakiti hati, adalah lebih baik untuk mencari kepastian daripadanya. Usah membuat tanggapan sendiri yang mungkin tersilap. (sboleh2nya elakkan buat tanggapan sendiri, eloklah sekiranya kte bersemuka supaya tak timbul salah fhm yg bole memudaratkan sesuatu hubungan)

48. Selepas berusah bersungguh-sungguh, berdoa dan bertawakal kepada ALLAH SWT semogo hidup kita bahagia di dunia dah akhirat

**sekiranya smua ini telah pun anda buat dan masih ada serba sdikit kekurangan, terima lah krn manusia biasa mmg tak sempurna..akak pun tak le pndai mana tp cuba belajar dari kegagalan dan kesilapan masa lalu..semoga kte sama2 beroleh manfaat dari tips2 di atas..**

Monday, April 19, 2010

"..emosi ank2 selepas berlakunya penceraian.."

Salam, pembaca!

Masih lagi teringatkan pembaca di RM (redmummy's blog) so sy tpanggil utk menulis mengenai emosi ank2 selepas berlakunya penceraian..sperti yg kte smua sdia maklum, pceraian adalah satu jln yg plg akhir yg sboleh2 bolehnya tidak mahu dilalui oleh sesiapapun yg hidup di alam perkahwinan..namun siapalah kte utk tentukan ape yg bakal kte lalui di masa hadapan..ape yg mampu kte buat ialah berusaha sebaik mgkin utk mjadi yg tbaik dan pd masa yg sama beri peluang utk diri kte dan diri psangan kte utk berubah ke arah kebaikkan demi utk menyelamatkan rumahtangga kite namun skiranya stelah ape yg kte usahakan itu masih lagi dipandang ringan dan beberapa pkara yg kte cuba atasi tapi masih lagi buntu, so pceraian adalah jln yg terakhir yg tpaksa diambil demi utk masa depan ank2 (akn sy ulas di lain hari knapa sy katakan demi utk masa dpan ank2), diri sendiri dan juga utk masa depan pasangan kte..stiap pndangan yg sy berikan adalah dari pengalaman dan juga dari pemerhatian sy..
 



Bagi ank2 yg berumur kurang dari 1 tahun:


* Ank2 ini masih tidak fhm dgn apa yg blaku kpd kedua ibu bapanya, jadi perlu banyak kesabaran utk kte bhadapan dgn ank2 ini tetapi ibu perlu banyak bertenang krn ank2 ini masih kecil dan mgkin dgn masalah yg dihadapi, ibu mgkin lebih berasa tertekan krn ank kecil ini selalunya mahukn perhatian..ibu perlu tenangkan diri dan banyak bsabar krn ank kecil ini smestinya banyak menangis dan ibu mgkin akn jadi tambah buntu bila memikirkan ttg masa depan bayi tsebut..so dicadangkan di sini, ibu perlu cekalkan hati dan berbincang bersama bekas suami bagaimana utk memastikan kebajikan ank ini akan terus terbela walaupun selepas blakunya pceraian..dan ibu/bapa perlu bsedia utk menjawab segala mcm psoalan yg akn diajukan oleh ank2 ini setelah usia mereka menginjak dari tahun ke tahun nanti..


Bagi ank2 yg berumur 3 tahun-5 tahun:

*Ank2 yg berumur dlm lingkungan ini mmg akn lebih merasa tertekan, kecewa dan murung sekiranya berlakunya penceraian krn mereka telah mula memahami dan telah biasa merasai hidup bersama sebagai sebuah kluarga..dan ank2 yg berumur dlm lingkungan ini perlu bnyk dibelai dan ibu atau bapa perlu banyak berbual dgn mereka agar mereka tidak terlalu merasa bahang penceraian..ank2 tsebut akn lebih cenderung utk menjadi pendiam, pendendam, mberontak dan lain-lain lagi..setiap ibu atau bapa perlu mainkan peranan utk memujuk dan sentiasa berbual dan pastikan ank2 ini tidak termenung atau murung dan terangkan kepada mereka knapa 'ibu dan ayah' tidak boleh lagi tinggal bersama sperti dahulu..nyatakan kepada mereka, meskipun 'ibu dan ayah' sudah bcerai tetapi hubungan ank dan ayah masih lagi sperti biasa dan perlu hormat ayah/ibu selalu..jgn sesekali hasut ank2 utk membenci bekas pasangan anda krn ank2 akn jd tambah tertekan dan ini  bkemungkninan boleh membentuk mereka mjadi seorg yg bmasalah apabila dewasa/besar nanti..


Bagi ank2 yg berumur 12 tahun ke atas:

* Ank2 yg berumur dlm lingkungan ini perlu dilayan sperti kawan agar kte tidak tlepas pandang krn ank2 sbegini akn mudah dipengaruhi oleh anasir2 jahat sekiranya hati mereka merasa tertekan dan memberontak..sekiranya ank2 biasa mudah tjebak dlm berbagai kancah yg tidak sihat, ank2 yg mbesar dlm lingkungan ibu dan bapa yg bcerai adalah lebih mudah utk terlibat dlm aktiviti yg tidak sihat krn rasa 'kosong' sekiranya ibu / bapa tidak beri perhatian yg sewajarnya..(nauzubillah)..mereka akn mudah rasa diabaikan..cadangan sy ialah dekati mereka dan ambil tahu segala aktiviti harian mereka..dekati kwn2 mereka dan beritahu baik dan buruk sekiranya mereka melakukan sesuatu pkara..bawa mereka keluar (outings bersama) agar mereka merasa masih punya kluarga walaupun hakikat adalah sbaliknya..beri mereka bimbingan agama yg secukupnya agar mereka dijauhi dari sgala mcm masalah sosial (nauzubillah)..

Sebenarnya emosi ank2 juga adalah bgantung kpd ibu/bapa itu sendiri..sbb itu ibu/bapa perlu cekalkan hati dan sboleh2nya jgn menangis di hadapan ank2 anda..krn itu akan memberi kesan yg amat mendalam pd emosi mereka..dan dgn serba sdikit pndangan dari sy, smoga anda dapat manfaat dan sekirnya terdapat apa2 kekurangan, sy terbuka utk menerima sgala teguran utk kebaikkan bsama..

Akhir kata, bantulah ank2 utk meringankan beban pceraian yg tpaksa dihadapi oleh mereka krn walaupun meraka lgsung tidak bersalah tetapi mereka tetap tkena 'tempiasnya'..

Wassalam..

world music